"Flickan och skulden - En bok om samhällets syn på våldtäkt" av Katarina Wennstam.

image2448

---------    

Recension av boken: "Flickan och skulden - En bok om samhällets syn på våldtäkt" av Katarina Wennstam. (Genre: Svensk Skönlitteratur / Dokumentär / Fakta.)  

---------

"Jonna, en vanlig tonårstjej, går på fest. Dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet. På stan kallas hon för "kryckhoran". Lena blir utsatt för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet står det:. "Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor på sig." Det sexuella våldet har alltid funnits Men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans - och mannens - rätt som härskar?

I Flickan och skulden redovisar Katarina Wennstam, kriminalreporter på SVT, ett förkrossande material kring ett antal uppmärksammade gruppvåldtäktsmål. Med lika mycket ursinne som medkänsla berättar hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag.

Flickan och skulden var en av de mest omdebatterade böckerna under 2003. Boken blev nominerad till Augustpriset och tilldelades flera priser, b la Advokatsamfundets Journalistpris."

(Kopierat från adlibris.se)

---------  

För övrig information gå till direktlänk på adlibris.se. 

---------   


Det är ju svårt att recensera en ren faktabok. Men jag säger bara: LÄS DEN! Den var fantastiskt bra, hemsk, gripande, lättläst, viktig, fruktansvärd... Ja, jag skulle kunna skriva hur många beskrivande ord som helst där. Tycker att ALLA borde läsa den. Det är hemskt att vi inte har kommit längre i vårt synsätt fast det är tvåtusentalet nu... 

Läs också hennes skönlitterära roman: "Smuts", som jag har recenserat här.  /// Bim.  

---------   

Betyg: 4,5 av 5.  

---------    


Kommentarer
Postat av: Camilla

Det låter som en tung men läsvärd bok. Själv är jag alldeles inne i mina svenska deckare för tillfället, men då jag är klar med Stieg-triologin ska jag ta itu med lite andra läsprojekt. Antecknar denna till min lista.
Ha det så bra! Kram!

2008-02-20 @ 18:01:38
URL: http://camillaslillablogg.blogspot.com
Postat av: Bim

---> Camilla: Ja, den var tung, men ändå liksom inte. Den var lättläst, men självklart jobbig att läsa ändå, eftersom den är så hemsk.

Börja med "Smuts" och läs "Flickan och skulden" efteråt.

2008-02-20 @ 18:05:39
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Linda

Har den hemma, skall ta och börja läsa den, tack för tipset! Ett annat tips är att läsa "Jag väljer livet" av Sabine Dardenne, det är en verklighetsbaserad bok om en flicka i Belgien som dras in i en bil påväg till skolan, och sedan torteras ett bra tag... Den är verkligen gripande!

2008-02-20 @ 18:16:20
URL: http://dingiraff.blogg.se
Postat av: Bim

---> Linda: Ja, läs den! Jag beställde uppföljaren nu: "En riktig våldtäktsman". Ska bli intressant att läsa den också.

"Jag väljer livet" har jag läst. Den var gripande och bra.

2008-02-20 @ 18:37:13
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Humlan

Tack för boktipsen, dem ska jag läsa. Det är för närvarande en stor debatt kring synen på våldtäkter och frågan kring vilket personligt ansvar kvinnan har och hur mycket skuld som kan läggas på förövaren. (Se mitt blogginlägg) En hårdare straffskala behövs för våldtäkt och andra sexuella övergrepp! Och framför allt behöver fler läsa sådana här böcker som du skriver om - för att förstå och lära sig ingripa i tid. Tack!

Postat av: Bim

---> Humlan: Ja, läs båda faktaböckerna om våldtäkt. Mycket bra. Läs också romanen Smuts som också är mycket bra. Jag ska kolla in ditt blogginlägg.

2008-05-13 @ 15:03:32
URL: http://bim.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0