"I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra" av Pontus Herin - 2008 - Bok---------    

Recension av boken: "I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra" av Pontus Herin. (2008.) (Genre: Svensk Skönlitteratur /Dokumentär/Fakta.)

---------   


"Ny lägenhet, nya grannar, nytt dagis och nya rutiner. Familjen Herin bytte liv över en natt och resultatet har blivit en djupt fascinerande dagboksberättelse om det segregerade Sverige och om vad som händer när en familj byter miljö helt.
  
Fågelvägen är det bara en mil mellan Tensta och Djursholm, men det är svårt att tänka sig två mer skilda världar. Så är åtminstone klichébilden av de här två Stockholmsförorterna. Journalisten Pontus Herin är 38 år, uppvuxen i fashionabla Djursholm och har i hela sitt vuxna liv bott i Stockholms innerstad. Driven av nyfikenhet och en vilja av att se något annat hyrde de ut familjens bostadsrätt och skaffade hyreskontrakt i norrförorten Tensta. Han ville utmana sina "typiskt svenska" fördomar om invandrare och förortsliv, om kriminalitet och misär. Och i Tensta hade han och familjen aldrig varit tidigare.
  
De mötte ett förort som var mer segregerad än de kunnat drömma om, sonen var den ende svensken på sin nya förskola. De mötte våld och problem, men upplevde också mycket generositet, värme och en tro på framtiden. Men projektet var inte konfliktfritt, dels på grund av slitningar i familjen, dels med de nya grannarna och dels med somliga gamla vänners reaktioner, en del ville inte ens komma ut och hälsa på.
 
Parallellt med upplevelserna i Tensta träffade han människor som kunde belysa segregationen i Sverige, hur långt den har gått och vilka problem det leder till i form av en växande känsla av utanförskap, ökad religiös fundamentalism och kriminalitet.
  
I ett av bokens mest dramatiska kapitel åker Pontus Herin till Frankrike för att skapa sig en egen bild av problemförorterna runt Paris. Hösten 2005 drabbades de här "gettona" av allvarliga kravaller varpå många svenska förståsigpåare sa att det även kan ske i Sverige. Men kan det verkligen det?
  
Följ med på hans resa och läs dagboken från Tensta, humoristiskt, inkännande och analyserande. En sorts varm Wallraff-undersökning i dagens Sverige. Som Åsne Sejerstads "Bokhandlaren i Kabul" fast på hemmaplan. Med många dråpliga situationer, oväntade möten och skarpa iakttagelser.
"


(Kopierat från adlibris.se) 

---------    


En mycket intressant bok. Den är en dokumentär, och bygger mycket på fakta. Men är också en form av dagbok om familjens liv under ett och ett halvt år. Jag kan varmt rekommendera den. ///Bim.  

---------   

Betyg:  3,5 av 5.  

---------    


Kommentarer
Postat av: Snurran

Den vill jag gärna låna sedan vid tillfälle!

2009-02-15 @ 15:03:35
URL: http://blogg.passagen.se/filijokus/
Postat av: Bim

---> Snurran: Det får du mer än gärna göra! Faktiskt så tänkte jag att jag ville att du skulle läsa den här boken. Precis som jag tänkte om Benny Haags bok. Jag tror att det här är en bok som verkligen kan intressera dig. Handlar mycket om rasism, förutfattade meningar, islam, svenskhet, och mycket annat. Säg bara till när du vill ha den! Kanske direkt efter Benny Haags bok? Eller vill du lästa någon mer riktigt skönlitterärt emellan? Ibland kan det bli lite "tråkigt och tungt" med bara dokumentära böcker.

2009-02-15 @ 15:16:34
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: victoria

Oj den låter väldigt spännande faktiskt

2009-02-15 @ 17:15:28
URL: http://victoriaaaaa.blogg.se/
Postat av: Bim

---> Victoria: Njae, spännande var den kanske inte direkt. Men mycket intressant och givande. Speciellt om man, som jag, har en del fördomar också... Mycket tänkvärd var den då.

2009-02-15 @ 17:19:20
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Snurran

Att läsa två dokumentära böcker efter varandra är nog inget problem, inte när de inte handlar enbart om eländes elände :-)Jag har bara hunnit kanske en tredjedel i den bok jag läser, så det tar nog ett tag innan jag behöver ny bok, jag säger till! :-D

2009-02-15 @ 19:33:32
URL: http://blogg.passagen.se/filijokus/
Postat av: Bim

---> Snurran: Ja, jag har inga problem heller med att läsa flera dokumentära böcker i rad. Men ibland så kan det vara skönt att variera sig lite.Säg till om du vill ha den på fredag, till helgen.

2009-02-15 @ 19:42:42
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0