"Den utstötte" (The Outcast) av Sadie Jones - 2008 - Bok---------    

Recension av boken: "Den utstötte" (The Outcast) av Sadie Jones (2008) (Genre: Skönlitteratur)

---------


"Året är 1957, och Lewis Albright reser tillbaka till sitt hem i södra England. Han är nitton år gammal och har precis släppts ut ur fängelset. Hans återkomst kommer inte bara att leda till en familjs sammanbrott, utan till ett helt samhälles.

 

Ett decennium tidigare tar sig hans fars återkomst ett helt annat uttryck.  Kriget är över och Gilbert har precis lämnat det militära. Han ställer snabbt om till förortslivet - cocktail vid halv sju, kyrkan på söndagar - men hans fru och sonen Lewis protesterar mot de stela och polerade livet. De rymmer ut på picknickar i skogen, precis som de gjorde under krigsåren. Ingen förvånas över att Gilberts fru motsätter sig konventionerna, men alla chockas när Lewis en dag, efter ett av deras äventyr, kommer hem utan henne.

 

Efter moderns tragiska död går Lewis in i sig själv, blir tyst och alltmer destruktiv. Snart är han ensam och utstött. Endast vännen Kit står kvar vid hans sida. Hon har alltid förstått mer än de flesta, inte minst efter allt som hennes far utsatt henne för. Hon ser Lewis sorg och växande ursinne, och lovar sig själv att rädda honom.  Men i sina försök att befria både sig själv och Lewis, ser hon inte de fruktansvärda hemligheter som är på väg att bryta igenom ytan. Och som kommer att driva Lewis till en, kanske, oförlåtlig handling.

 

Den utstötte är en kompromisslös uppgörelse med den engelska efterkrigstidens förljugna förortsliv bakom välfyllda coctailglas, nykrattade tennisplaner och inövade artighetsfraser. En svart historia om en pojke som ensam och oälskad är nära att förinta sig själv. Men också en berättelse om revansch, om en kamp mot fördomar och hyckleri som inte alltid är förgäves."


(Kopierat från adlibris.se)

---------


Jag läser mest dom tre genrerna: deckare, dokumentärer, och chicklit. Det jag saknar ibland är bra skräckböcker och bra "vanliga" romaner.

Den här boken var en "vanlig" roman. Och jag tycker att den var riktigt bra. Trots att den utspelade sig på fyrtio- och femtiotalet och i England. (Jag gillar ju helst böcker i nutid och i Sverige).

Jag kan rekommendera den. Den var välskriven och fängslande. ///Bim.

---------   

Betyg:  3 av 5.  

---------  

Kommentarer
Postat av: Peter Ingestad

Mina noveller:

.

http://nattljuset.blogspot.com/

2009-09-23 @ 11:20:02
URL: http://kraxpelax.blogspot.com/
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Peter Ingestad: Okej! Tack! Ska kolla in din länk! :-)

2009-09-24 @ 19:01:29
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0