"Stamtavlor" av Dilsa Demirbag-Sten - 2005 - Bok---------    

Recension av boken: "Stamtavlor" av Dilsa Demirbag-Sten (2005) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Romaner / Memoarer/Biografier/Dokumentärer.)

---------


"Dilsa Demirbag-Sten kom till Sverige som sexåring 1976. Hennes tjugofemåriga mor hade då rest ensam med sina fyra barn från bergsbyn i den kurdiska delen av Turkiet för att återförenas med sin man som fått arbete i det nya landet. De hade lika gärna kunnat resa till månen, så stor var kontrasten.

I Stamtavlor berättar Dilsa Demirbag-Sten om sitt kurdiska arv och hur det är att ha sina rötter i två kulturer, utan att vara rotad i någon av dem. Hon beskriver sin stams historia, baserad på de många berättelser hon hört under sin uppväxt. Hon berättar om starka kvinnor och kärleken till bergen där hon är född. Men hon redogör också för traditioner som hon idag tar avstånd från, som kvinnans underordnade ställning, tvångsgiftermål och hedersmord.
"


(Kopierat från bokus.com)

 

---------

"Stamtavlor" är Dilsas första bok om sitt liv. Den hade jag missat att läsa, när jag läste Dilsas andra bok "Fosterland" för ett par månader sen. (Här är en länk till min recension av "Fosterland").

"Fosterland" handlade ju mest om Dilsas liv i Sverige. Medans "Stamtavlor" mest handlar om hennes forna hemland, Kurdistan i Turkiet.

"Stamtavlor" var lika bra som "Fosterland". Mycket intressant och gripande att läsa. Och jag kan helt klart rekommendera båda böckerna.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)


---------   

Betyg:  4 av 5.  

---------  Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0