"Nej tack" (Ei Kiitos) av Anna-Leena Härkönen - 2010 (2008) - Bok---------    

Recension av boken: "Nej tack" (Ei Kiitos) av Anna-Leena Härkönen - 2010 (2008) (Genre: Finländsk Skönlitteratur / Roman)

---------


"Nej tack är en rå och humoristisk roman som oförskräckt slår ner på de ömma punkterna i ett ihoptorkat och avsomnat äktenskap.

Heli och Matti är i fyrtioårsåldern, har en dotter på tretton och har varit gifta i många år. Heli är fortfarande mycket förälskad i Matti. Men Matti har tappat lusten. Aldrig vill han ha sex längre. Han sitter bara framför datorn i ett par gamla mysbrallor. Det närmaste de kommit intimitet på senare år är en liten kram. "Inte i kväll, älskling", blir svaret när Heli - mer eller mindre direkt - gör ett närmande. Hon känner sig alltmer förödmjukad. Inte sällan slutar det med gräl.

Vart tog lusten vägen? När började de prata förbi varandra? "Hur var din dag?" Svalt, som om de var ytligt bekanta.

Heli drivs i sin förtvivlan in i en otrohetsaffär som hon egentligen inte önskar. Matti får veta och Heli avslutar förhållandet. Men kan de fortfarande hitta tillbaka till varandra, eller är relationen bortom all räddning?

Nej tack
är en rolig och självutlämnande roman om ett tabubelagt ämne. Humorn är lakonisk och svart - vilket hör till Härkönens kännetecken. Boken vänder på de traditionella könsrollerna och tar upp ett ämne som har hög aktualitet. Men det är också en roman om kärlek. Kärlek utan sex och sex utan kärlek.

Detta är en bok med hög igenkänningsfaktor, men inget för den pryda. Den är befriande öppen både i tilltal och ämne och har blivit en stor succé i Finland.
"

 

(Kopierat från norstedts.se)


---------

En lättläst och öppenhjärtig bok om ett äktenskap på upphällningen. Mycket humor i, men också många frigjorda sexscener, så den är inget för känsliga.

Men jag tyckte den var bra, och kan rekommendera den.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  3,5 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Norstedts.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


---------  Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0