"Högre än alla himlar" av Louise Boije af Gennäs - 2010 - Bok---------    

Recension av boken: "Högre än alla himlar" av Louise Boije af Gennäs (2010) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

---------


"Det är bara några timmar kvar av år 1999 och i en fashionabel våning på Norr Mälarstrand väntar sex nära vänner in 2000-talet.


Vi är hemma hos värmländska Sanna, som är författare, och hennes make börsmäklaren Victor. Runt omkring dem finns de närmaste vännerna: Stefan, som jobbar på Naturvårdsverket, har åkt in från Lidingö tillsammans med sin hustru Pella, som är terapeut. Från Söder kommer den kämpande skådespelerskan och eviga singeln Liv, som mest arbetar som servitris. Från Östermalm ansluter Jalle, partybögen som till vardags arbetar på UD men nu börjat längta efter att bilda familj.


Ännu är de kommande årens dramatiska händelser i världen okända, liksom personliga med- och motgångar i den än så länge mycket sammansvetsade lilla gruppen. Fester och parmiddagar kommer att avlösas av yrkesmässiga framgångar och bakslag. Vilda nätter på Manhattan liksom lata sommarkvällar i Falsterbo ska förbytas i sorg och tragedi. Stora som små händelser ska sätta vänskap, tillit och fundamentala värderingar på prov. Men nu är det nyårsafton och det gamla årtusendet går i graven. Vännerna skålar i champagne och tittar ut över Stockholm, som exploderar i fyrverkerier. 2000-talet, så fyllt av möjligheter, har börjat.


Högre än alla himlar är första delen i en trilogi som utspelar sig under millenniets första decennium. Det är en överblick över vår nära nutidshistoria och samtidigt en roman om såväl stark vänskap som hur det är att vara människa i en ytterst föränderlig tid."


(Kopierat från albertbonniersforlag.se)


---------

"Högre än alla himlar" är den första boken i en trilogi, som kommer att handla om åren 2000-2009. Den första boken utspelar sig från nyårsafton 1999 till och med hösten 2003.

Jag tyckte väldigt mycket om boken. Den är så mycket mer än "bara" en roman. Den har helt fantastiska Stockholms-skildringar. Och den blandar hela tiden in händelser som utspelade sig i verkligheten under den tiden, in i romanen. Till exempel 11 september-attackerna 2001 och mordet på Anna Lindh 2003.

Och det är mycket givande att följa dom sex huvudpersonerna i deras liv. Vänskap, jobb, glädje, sorg, ja allt känns mycket trovärdigt.

Boken är tjock, 525 sidor, men kändes ändå alldeles för kort. Jag ser verkligen fram emot dom två återstående delarna i trilogin, för jag vill fortsätta att följa dom sex vännerna, och fortsätta att få dessa fina skildringar av vår älskade huvudstad, och även fortsätta att följa flera stora verkliga händelser i romanform.

Rekommenderar verkligen boken.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  4,5 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


---------  Kommentarer
Postat av: Viola Vamp

Den där är jag jättesugen på att läsa! Vad roligt att du fick blombud och har fått så fina tulpaner av din man flera veckor i rad. :)

2011-02-14 @ 22:08:18
URL: http://blogg.amelia.se/violavamp
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

--> Viola Vamp: Tycker absolut att du ska läsa den här boken! Tror att den kan passa dig!Ja, man blir ju så glad av kärlek och omtanke! Och av blommor! <3

2011-02-15 @ 14:26:53
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0