"Fans" av Fredrik Strage

 

---------  


 

Recension på boken ”Fans” av Fredrik Strage. (Genre: Dokumentär.)


 

---------  


 

”De flesta människor är fans vid något tillfälle i livet – om man med ”fan” helt enkelt menar någon som har ett starkt intresse. Den här boken handlar i första hand om fans till popartister, beundrare som ibland utvecklar en lika stark relation till sina favoritstjärnor som till människorna i sin omedelbara närhet. De gör allt för sina idoler, eftersom de vet att idolerna gjort allt för dem, och reser gärna över halva jordklotet för att visa sin kärlek. Fans utspelar sig i gränslandet mellan besatthet, entusiasm och vördnad. Rent geografiskt utspelar den sig ofta vid kravallstaket eller sammetsrep – i väntan på en kram, en autograf eller i alla fall en skymt av stjärnan. Det är en bok om vilken funktion idoler fyller – hur de ger oss styrka, hopp och inspiration, men också om hur underhållningsindustrin säljer sina kändisar genom att skapa en illusion av intimitet.


 Fans är ett försök att visa varifrån jag själv kommer. Att intervjua popstjärnor var först bara en ursäkt för att få skivor signerade. Fansen i den här boken söker en djupare kontakt. De skriver brev och poesi till sina kärleksobjekt, vinner idolträffar, rör vid stjärnan och förseglar kläderna de hade på sig i plastpåsar för att bevara doften, fejkar att de är rullstolsburna för att få träffa dem igen, samlar på allt från skivor till snabbmatsförpackningar som idolerna ätit ur, klär sig som dem, hänger i deras trappuppgångar, lobbar för att de ska få Nobelpris, överöser dem med presenter. Och älskar dem sönder och samman.” 


(Kopierat från adlibris.se.)


 

---------  


 

För bild och övrig information gå till direkt länk på adlibris.se


 

---------  


 

Med tanke på allt som har skrivits om den här boken och de flera mycket bra recensioner som den har fått så hade jag nog ganska så höga förväntningar på den. Men jag kände inte att den riktigt levde upp till de. Vissa av avsnitten var ganska så intressanta medan andra kändes helt ointressanta. Kände att jag skumläste en hel del då jag inte hade någon inspiration alls. Ändå så var det i vissa avsnitt faktiskt väldigt intressant i att få en inblick i fanatiska fans värld. Kan väl ändå rekommendera den då den finns i billig pocket. ///Bim.


 

---------  


 

Betyg: 2,5 av 5.


 

---------  

  

Kommentarer
Postat av: AnnaK

Håller också på med denna bok just nu. Det är ju inte så man längtar efter att lägga sig och läsa precis *suck*. Men jag ska försöka läsa ut den idag, har ju typ 20 nya böcker jag vill börja på.

2006-08-03 @ 15:35:18
URL: http://massablaj.blogspot.com
Postat av: Bim

---> AnnaK: Nej, jag skumläste ut den ganska så fort så jag blev av med den... Jag har ju 16 böcker som jag fick i går, och säkert ett 10-tal andra som jag vill läsa. Och då är det tråkigt att offra tiden på en tråkigt bok. Men jag ville ändå läsa ut den.

2006-08-03 @ 15:38:06
URL: http://bim.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0