Artros.

Nu har jag varit hos Läkaren och fått min diagnos, och det var:

ARTROS.

Jag vet nästan ingenting om denna sjukdom sedan tidigare, så jag skulle jättegärna vilja att om det finns någon av mina läsare som har Artros eller vet någonting om det så skriv till mig!

Vill ni inte skriva här i bloggen, så maila mig på: [email protected].

Jag har suttit här nu i ett par timmar och googlat och letat på Internet. Om det är någon som är intresserad av att läsa så är här två bra artiklar från Apotekets hemsida:

"Artros - ny kunskap ger hopp".

"Artros - vår vanligaste ledsjukdom.

Men nu vet jag i alla fall att jag inte har Gikt, vilket jag i och för sig inte trodde. Och jag har inte heller Reumatism, vilket jag faktiskt har trott länge. Artros trodde jag mest drabbade äldre, och jag trodde att det hade med förslitning att göra. Men så är det inte, det var vad man trodde förr. Men nuförtiden så vet man att det är en sjukdom, som gör att brosket förändras i lederna, och gör att man får ont.

Jag fick en medicin som jag ska äta varje dag. Först tre kapslar om dagen i en månad, och sen två kapslar om dagen i elva månader. Sen så ska jag förmodligen äta medicinen i ett år till. Det är Glukosamin. Det läkemedlet ska hjälpa till att bygga upp brosket och ledvätskan. (Finns även receptfritt och som naturläkemedel.)

Läkaren sa att jag kan aldrig bli bättre än vad jag är nu, men det kan bli så att utvecklingen av sjukdomen avstannar, och ligger på den här nivån. Har jag otur kan jag ju också bli mycket sämre förstås.

Jag ska i alla fall leva som vanligt. Förr trodde man att man skulle ta det lugnt när man hade ont. Men nya rön visar att det är bättre att motionera och hålla igång, så länge man inte får allt för ont. Oftast får jag ju ondast efter promenader och liknande, och inte under tiden. Men då kan man med fördel ta värktabletter efteråt.

Här är mer att läsa om någon är intresserad.

Men som sagt var, om någon av er har Artros, eller om ni vet mycket om sjukdomen av andra orsaker, så skriv gärna till mig.


Kommentarer
Postat av: Angela

Precis som min lilla Anna då. Vi trodde länge att hon hade reumatism (som sin mamma) men det visade sig vara Artros. Det är ju inte kul men samtidigt är det viktigt att man får en diagnos så man vet.

2007-07-05 @ 14:52:03
URL: http://www.muller.se/angela
Postat av: Bim

---> Angela: Jaha! Så Anna har också artros!? Och jag som jag trodde var för ung för att få det! ;-) Jag är ju gammal mot henne! Men jag har ju haft lite besvär i typ tjugo år. Men det har blivit såpass mycket värre på bara de senaste åren. Kan ju vara så att det accelererar i övergångsåldern kanske. Jag vet ju inte om du vill lämna ut Anna, men det skulle vara jätteintressant att höra lite om henne! Om hon äter medicin, tar några naturläkemedel, gör något med kosten, eller något annat. Du får jättegärna skriva om hon tycker att det är okej. Helst här, men annars på mailen. *Kram*

2007-07-05 @ 15:03:18
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: annebelle

Tråkigt att höra, men det känns väl skönt att ha fått diagnosen ställd och att du nu kan få den här behandlingen. Jag vet inte mycket om artros annat än också hundar får det.. Säkert kan du hitta mycket info och stöd på nätet. Tänker på dig!

2007-07-05 @ 16:26:20
URL: http://annebelle.blogg.se
Postat av: Bim

---> Annebelle: Ja, det känns på något sätt både bra och dåligt i dag. Bra att få en diagnos. Men tråkigt att det liksom inte verkar att gå att göra något åt. Och att risken är att jag blir sämre och sämre. Men, men, det finns väl värre saker att råka ut för än lite artros!? ;-D Tack för ditt stöd och att du tänker på mig! *Kram*

2007-07-05 @ 16:41:34
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Snurran

*kramar om*
Skönt att ändå veta vad det är och att kunna medicinera, hoppas glukosaminet hjälper bra!

2007-07-05 @ 19:02:46
URL: http://blogg.passagen.se/filijokus
Postat av: Bim

---> Snurran: Ja, det är i och för sig skönt att ha en diagnos. Men ju mer man läser på Internet, ju oroligare blir man ju inför framtiden... Som jag har det nu kan jag leva med. Men jag vill ju helst inte bli sämre... Tack för kramen! :-)

2007-07-05 @ 19:07:36
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: finkan

Vad tråkigt att höra.
Mamma har artos i ena knät och i armen(armbågen?)Hon har även ont i höfterna, fast det vet jag inte om det är Artros..
Hon har haft ont, minst 30-35 år. Hon blir 64 i år. Hon arbetar fortfarande(som personlig assistent). Hon äter inga mediciner förutom någon enstaka gång som hon tar Alvedon(hon tycker inte om att ta tabletter).
Emellanåt så får hon antiinflammatoriska tabletter utskrivna men oftast hämtar hon inte ens ut de för då tycker hon att hon kan stå ut ändå...
Hon är pedant, städar o dammsuger varje dag och håller igång fast hon har värk. För som hon säjer, om hon sitter still så stelnar hon.
Så jag tror nog att du kan vara lugn och inte oroa dig för mkt

2007-07-05 @ 19:32:58
URL: http://finkans.blogg.se/
Postat av: n

Bra att du vet nu ! , lycka till nu med sjukdomen.
Ett tips ja kan ge dig är att gå till apoteket, där brukar det finnas brochyrer om olika sjukdomar.

2007-07-05 @ 19:40:25
URL: http://nookiie.blogg.se
Postat av: Bim

---> Finkan: Ja, lite tråkigt känns det nog. Jag har ju haft lite ont i typ tjugo år. Men det har blivit värre och värre de senaste åren. Stannar det som det är nu, så är det väl ändå rätt så "okej". Men jag vill ju inte att det ska fortsätta att bli värre och värre... Så jag hoppas att Glukosaminet hjälper till att stoppa upp nedbrytningen. Tack för all information som du skrev, och för din omtanke.

2007-07-05 @ 20:10:06
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Bim

---> n: Tack ska du ha. Jag ska kolla där också. Men det finns också massor på Nätet.

2007-07-05 @ 20:11:24
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Angela

Jag kan snacka med henne snart. Just nu är hon och Oskar i Norrland och hälsar på hans mamma men hon kommer till Varberg vecka 30. Jag tror inte hon tar någon medicin...

2007-07-05 @ 22:45:38
URL: http://www.muller.se/angela
Postat av: Bim

---> Angela: Tack! Jättesnällt! Kul mest att höra om naturläkemedel, kosten och så. *Kram*

2007-07-05 @ 22:48:44
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Anna

Du kan ju alltid söka lite på internet om det om du vill veta lite om det. Om du inte skulle få tag i någon som vet mer om det :)

2007-07-05 @ 22:59:47
URL: http://annapee.blogg.se
Postat av: Bim

---> Anna: Ja, jag har hittat massor med information på Internet. Har läst en del, och sparat en del till en annan dag.

2007-07-05 @ 23:03:24
URL: http://bim.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0