"Mig äger ingen" av Åsa Linderborg.

image735

---------    

Recension av boken: "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg. (Genre: Skönlitteratur / Dokumentär.)  

---------   


"En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans.

Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse klasstillhörighet, manlighet och utanförskap.
Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.

"Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre. Bakom patientbrickan trängs ett checkhäfte från Nordbanken och ett medlemskort för Metall avdelning 20. Ett skrynkligt tidningsurklipp med statistik över Västerås Sportklubbs bandyframgångar, ett ensamt frimärke med kungen på. I ett av facken gömmer sig ett splitter nytt bankomatkort, inlindad i en lapp med ordet lall och en sifferkod. Det är 99 kronor på kontot. När pappa dog hade han elva dagar kvar till nästa a-kassa.

Där ligger också ett litet noteringshäfte för bankärenden som pappa antecknat telefonnummer i. På den första raden står det Åsa och mitt hemnummer. Under med lite kraftigare filtpenna har han skrivit "Sprit" och ett telefonnummer han fyllt i flera gånger. Därefter följer hans storasyster Majken och de andra syskonen, även dem han aldrig skulle fått för sig att ringa. Bästa vännerna Börje och Berit. Sedan en lång rad nummer till Smolken, Skallen, Buster, Ormen, Hoffa, Babben, Blomma, Bella, Britta med rattarna... Lika prydligt antecknad står mammas syster Nina han inte träffat på många år. På ID-kortet står det Leif Boris Andersson, född den 15 februari 1941. Fotot är bra, jag ser att det är han.""


(Kopierat från adlibris.se) 

---------    


För övrig information gå till direktlänk på adlibris.se.


---------  

  
Oj, oj, oj... Vilken bok! Första gången som jag ger en 5:a till en bok. Jag brukar ge 4,5 som högsta betyg, för man måste ju ha lite till att ta av, om den otroligt fantastiska boken kommer. Och det gjorde den nu!

Den här boken måste ni bara läsa allihopa. Den var precis så bra som alla säger och som det står i alla recensioner. Det är en fantastisk skildring om Åsas uppväxt med sin Pappa. Det är också en väldigt fin tidsskildring av att växa upp på sjuttiotalet. Jag kände igen mig i mycket, det skiljer bara sju år mellan mig och Åsa.

Boken är ju också mycket politisk. Men precis lagom i min smak. Den är mycket personligt och utlämnande skriven. Och jag måste ju faktiskt säga, att fast jag läser så mycket, så är det inte ofta som jag gråter till böcker, men den här grät jag till flera gånger.

LÄS DEN!!!   ///Bim.  

---------   

Betyg:  5 av 5.  

---------    

Recensioner på boken:

Aftonbladet.

Dagens Nyheter.

Göteborgs-Posten.

Svenska Dagbladet.

---------    


Kommentarer
Postat av: Snurran

Den lånar jag gärna någon gång framöver om jag får..?
*kram*

2007-07-10 @ 10:21:19
URL: http://blogg.passagen.se/filijokus
Postat av: Bim

---> Snurran: Du MÅSTE låna den! Jag vill att både du, Mita och Monica lånar den. Men framförallt du! Jag vill att Jenny, Borzko, och min Mamma och Pappa också ska läsa den. Egentligen vill jag att ALLA ska läsa den. För den var så fantastiskt bra! *Kram*

2007-07-10 @ 10:23:36
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Hedgehog-sara

ska köpa den genast :)

2007-07-10 @ 15:24:28
URL: http://hedgehog.se
Postat av: Bim

---> Hedgehog-Sara: Bra! Gör det! Du kommer att älska den! :-)

2007-07-10 @ 15:41:43
URL: http://bim.blogg.se
Postat av: Glossy

Mig äger ingen är en riktigt bra bok.

2008-03-09 @ 14:36:00
URL: http://yssolg.blogspot.com/
Postat av: Bim

---> Glossy: Ja, riktigt, riktigt bra! :-D

2008-03-09 @ 14:46:22
URL: http://bim.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0