"Människohamn" av John Ajvide Lindqvist.---------    

Recension av boken: "Människohamn" av John Ajvide Lindqvist. (Genre: Svensk Skönlitteratur.)  

---------

" "Pappa, vad är det där? På isen?"
Det är en strålande vinterdag. Högst upp i Gåvastens fyr står Anders med sin sexåriga dotter Maja. Isen ligger snötäckt så långt ögat kan nå och Anders kan inte se något speciellt där hans dotter pekar.
Maja går för att undersöka och fem minuter senare börjar mardrömmen. Trots att det inte finns någonstans där Maja kan försvinna, är det just det som händer. Hon försvinner. Spårlöst. Anders och hans hustru Cecilia har inte längre något barn.

Det lyckliga livet på ön Domarö i Roslagens skärgård är slut. Bara förtvivlan och skilsmässa återstår. Ett par år senare återvänder Anders till ön, nersupen och deprimerad men fast besluten att leva. Då nås han av ett meddelande som tänder ett vansinnigt hopp: Maja finns ännu i världen, på en plats där han inte kan nå henne.

Ett sökande tar sin början. Det kommer att föra Anders till Domarös hemlighållna förflutna, mot havets mörka hjärta. Genom avgrunden måste han gå för att finna den han älskar. Om det nu verkligen är hon.
En mopedmotor hörs i skogen om nätterna. Brevlådor vandaliseras och hus brinner. Havet kastar sig mot klipporna. Någon hatar oss.

Människohamn är en saga om kärlek, hat och magi. Det är berättelsen om de dolda krafter som har skapat skärgården. "

(Kopierat från adlibris.se)

---------  

För övrig information gå till direktlänk på adlibris.se. 

---------   


Den här boken var mycket, mycket bra. Jag älskade dom två tidigare romanerna av John Ajvide Lindqvist: "Låt den rätte komma in" och "Hanteringen av odöda". Jag tyckte också mycket om novellsamlingen: "Pappersväggar". Så jag hade mycket stora förhoppningar om den här. 

Och jag kan ju inte säga att jag blev besviken precis. Även om den här boken inte direkt var någon skräckbok, som dom andra har varit. Visst finns det inslag av skräck, och det är ju ganska mycket övernaturliga inslag i den. Men jag skulle ändå inte kalla den för en skräckbok i första hand. 

Tycker nog att det här är John Ajvides bästa bok hittills. Även om jag då älskar skräckböcker, så tyckte jag att det här var en fantastiskt skriven bok. Han är en oerhört bra författare, och jag älskade verkligen sättet han beskriver sina karaktärer på. 

Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa den. Både ni som älskar skräck, och ni som inte gör det. /// Bim.  

---------   

Betyg: 4,5 av 5.  

---------  


Kommentarer
Postat av: annebelle

det var kul att höra, den ska jag läsa i sommar. Jag har gillat hans tidigare. Ska läsa Helena von Z's nya också, såg att du recenserat den. jag har fått läsglasögon (har inte haft glasögon tidigare) och kan inte vänja mig. det kan bero på att jag aldrig använder dem. ;-/

2008-06-08 @ 18:07:15
URL: http://annebelle.blogg.se/
Postat av: Bim

---> Annebelle: Ja, läs "Människohamn", för den var verkligen jättebra. Klart bäst av hans böcker, trots att den inte var läskig."Ur vulkanens mun" var också jättebra. Ett riktigt hemskt relationsdrama...Ja, du måste nog använda dom mer, så du vänjer dig. Jag fick läsglasögon redan när jag var runt 35. Sen så småningom så hade jag progressiva linser, och nu ser jag jättedåligt på både långt och nära håll, och har progressiva glasögon...2008-06-08 @ 18:13:38
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Josefin

Den boken lät riktigt spännande. Ska nog ge mig på att läsa den jag också.

2008-06-08 @ 18:38:15
Postat av: Bim

---> Josefin: Ja, läs den! Den är superbra! :-D

2008-06-08 @ 19:33:39
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: johan

Låter intressant, hans tidigare var heller inte helt felhttp://kanonfilm.se/2006/05/28/lat-den-ratte-komma-in-lysande-debutroman/

2008-06-10 @ 15:38:34
URL: http://kanonfilm.se
Postat av: Bim

---> Johan: Nej, alla hans tidigare är också jättebra. Men den här var absolut bäst! Läs den! :-)

2008-06-10 @ 18:10:27
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0