"Brokeback Mountain och andra berättelser från vidderna" av Annie Proulx.

image2670

---------    

Recension av boken: "Brokeback Mountain och andra berättelser från vidderna" av Annie Proulx. (Genre: Noveller / Skönlitteratur.)  

---------

"Dessa elva berättelser om ensamhet och kärlek, våld och död utspelar sig mot bakgrund av landskapet Wyoming: de majestätiska Klippiga bergen och de väldiga vidderna. Den nya Västern är lika vild som den gamla. 
   
Vi möter bland många andra två cowboys vilkas till synes omöjliga kärlek överlever allt utom omvärldens våldsamma fördömande; rodeoryttaren som blir besatt av att hålla sig kvar på tjurens rygg - det är som att rida en tornado - i åtta sekunder och vars alltmer sargade kropp sviker honom; en förvirrad gammal man som försöker ta sig tillbaka till ranchen där han föddes och där hans bror nu ska begravas; den tjocka ranchägardottern som lyckas bryta sig loss från sitt liv i ensamhet ute på den ödsligt belägna gården. 
   
Med sin stilistiska briljans, osvikliga tempobedömning och skarpa blick för mänsklig svaghet och styrka visar Annie Proulx att hon behärskar även det lilla formatet till fulländning. 
   
En av berättelserna, Brokeback Mountain, har nu också blivit en prisbelönt och mycket uppmärksammad film av Ang Lee."

(Kopierat från adlibris.se)

---------  

För övrig information gå till direktlänk på adlibris.se. 

---------   


Det här var en bok med elva stycken noveller i. Jag gillar ju nästan aldrig noveller, och det var så även med den här boken. Jag tycker att noveller är alldeles för korta för att ge mig någonting. 

Den här boken läste jag ju givetvis för att jag var nyfiken på novellen som filmen "Brokeback Mountain" baserar sig på. Den filmen är ju bland dom bästa filmerna som jag har sett.  (Läs min recension av filmen här.)

Men jag kan inte faktiskt förstå hur filmen kunde bli så bra... För novellen gav mig ingenting... Novellen var på endast trettio sidor, och filmen blev ju över två timmar lång. 

Och den novellen var även den bästa i boken, även om jag inte ens tyckte den var bra. Dom andra novellerna var ännu sämre. 

Det enda som var bra, med alla elva novellerna, var de fina naturskildringarna av Wyoming.  /// Bim.  

---------   

Betyg: 1,5 av 5.  

---------    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0