"Avvägar" (Back Roads) av Tawni O'Dell - 2000 - Bok---------    

Recension av boken: "Avvägar" (Back Roads) av Tawni O'Dell (2000) (Genre: Skönlitteratur)

---------   


"Avvägar är en mörk och intensiv skildring av en ung mans liv i "det andra Amerika". Vi befinner oss i vid sidan av allfarvägen i Pennsylvanias bergstrakter, bland nerlagda gruvor och människor "som har vapenskåp i stället för bokhyllor i vardagsrummet". Berättare är 19-årige Harley, har står ensam som familjeförsörjare med tre små systrar efter att fadern har blivit skjuten till döds av deras mor. Det ligger mörka familjehemligheter, våldsamma erfarenheter och psykologiska trauman bakom vad som har skett. Gradvis nystas det egentliga händelseförloppet upp både inför Harleys och läsarens ögon. Det förflutna kommer att också att spela in i Harleys förhållande till den melankoliska Callie, den kvinna som han inleder ett hett och hopplöst förhållande med.


Romanen är spännande, våldsam och frispråkig, men mitt i allt det brutala finns det en sorts vildsint humor. Harleys person är både frånstötande och djupt rörande, men både han och hans systrar engagerar läsaren oupphörligt.


Den amerikanska utgåvan har blivit en mycket stor framgång, inte minst genom lansering via Oprah Winfreys bokklubb."


(Kopierat från adlibris.se) 

---------    


En mycket bra och lite annorlunda bok. Handlar om en lite udda familj i ett fattigt gruvsamhälle i USA. En så kallad "White Trash"-familj i Pennsylvania. Trots att boken är både våldsam, sorglig, och gripande, så är den också väldigt roligt skriven. Och har också vändningar som man inte räknar med. En klart annorlunda bok, som jag verkligen kan rekommndera. ///Bim.  

---------   

Betyg:  4 av 5.  

---------   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0