"Halva liv" av Mats Strandberg - 2009 - Bok---------    

Recension av boken: "Halva liv" av Mats Strandberg (2009) (Genre: Svensk Skönlitteratur)

---------


"En kvinnas jakt efter sanningen.

"Förlåt mig. Jag kan inte berätta varför. Leta inte efter mig. Hata mig inte."

Jessica kan inte släppa tanken på sitt livs stora kärlek Jakob. Varför försvann han plötsligt utan närmare förklaring än ett kortfattat brev? Efter en längre tids depression försöker hon gå vidare och engagera sig i sitt arbete och en ny relation. Men ovissheten plågar henne.


När hennes farmor Viola dör får Jessica annat att tänka på. Hon bestämmer sig för att tillbringa några månader i Violas hus på Österlen. En handskriven bok som Viola efterlämnat avslöjar stora familjehemligheter, och Jessica tvingas omvärdera hela sin tillvaro. Viola berättar om livet som ung kvinna i femtiotalets Sverige och de dramatiska händelser som tvingade henne att göra val som skulle komma att påverka hela familjen. Jessica inser att både hon och Viola har levt halva liv. När det förflutna till slut hinner i kapp Jessica påverkar det henne på flera olika plan och mysteriet med Jakob får en dramatisk upplösning.

Halva liv är en roman om kärlek, hemligheter och lögner. Mats Strandberg tar med läsarna på en laddad resa genom tid och rum. Vi lär känna ett svunnet Sverige där fördomar och konventioner tvingade människor till ytterligheter. Vi möter en nutid som visserligen visar upp ett annat ansikte men där många bär på hemligheter. När de olika världarna möts får det dramatiska konsekvenser för Jessica och för dem hon älskar.
"

 

(Kopierat från adlibris.se)

---------


Det här är Mats Strandbergs tredje roman. Hans första bok heter "Jaktsäsong" och här en länk till min recension av den. Hans andra bok heter "Bekantas Bekanta", och här är en länk till min recension av den.

Mats Strandbergs första och andra bok kan man väl kategorisera lite som typ "chick lit"-böcker. Båda dom var mycket bra tycker jag.

Men den här tredje boken tyckte jag var helt annorlunda mot dom två tidigare. Det här är mer en "vanlig" roman. Och en fantastiskt bra sådan.

Den utspelar sig både i nutid, och också bland annat på femtiotalet. Och trots att jag faktiskt inte brukar gilla så mycket när det handlar om gamla tider, så är det den delen av boken som är klart bäst.

Jag hoppas verkligen att Mats kommer att skriva fler böcker av den här typen. För jag tyckte otroligt mycket om den. Den var gripande, fängslande, tankvärd, spännande, och lättläst. Och jag kan verkligen rekommendera den till alla. ///Bim.

---------   

Betyg:  4 av 5.  

--------

Uppdaterad - Kl 20.40.

Skrev till Mats på Facebook, om hur mycket jag gillade hans bok, och fick följande svar:

"
Tack snälla!!! Vad kul!"Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0