"Jakten på en mördare" av Tobias Barkman - 2009 - Bok



---------    

Recension av boken: "Jakten på en mördare" av Tobias Barkman (2009) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Kriminalromaner / Dokumentärer)

---------


"Per-Åke Åkesson är nyutnämnd kriminalchef i ett svenskt polisdistrikt som inte drabbats av ett spaningsmord på tio år. Då försvinner en 17-årig flicka från en gård ute på landet. Åkesson och hans utredare dras in i en våg av mord som huvudsakligen drabbar kvinnor. Samtidigt, i granndistriktet, har polisen misslyckats med att lösa mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby.

Jakten på en mördare är en reportagebok om en av Sveriges skickligaste mordspanare under en viktig epok i svensk polishistoria. En tid av omorganisationer, kriminaltekniska framsteg och ökad professionalisering - men också en tid då polisen tappat räkningen på alla ouppklarade mord. Boken handlar om Per-Åke Åkesson, en ovanligt skicklig kriminalkomissarie som löst samtliga mordfall han varit spaningschef för. Det är polisarbetet, mördarjakten, som står i fokus, med Per-Åke Åkesson som huvudperson och hans utredare som bifigurer.

Boken påminner till formen om en deckare, men här skildras svenskt polisarbete så som det ser ut i verkligheten. Den innehåller avslöjande detaljer om polisiära misstag och spelet kring utredningarna och den ger inblick i de mörka sidor av samhället som vanligtvis inte kommer till allmänhetens kännedom. Här får vi också för första gången den kompletta bilden av hur mordet på Helén Nilsson löstes.

Boken är också ett historiskt dokument över svenskt polisarbete. Hur fungerar polisens tipshantering och samarbetet över myndighetsgränserna? Hur löser polisen spaningsmord? Och vad händer när medborgarna känner att polisen sviker? Via Per-Åke Åkesson får vi uppleva en verklig mördarjakt inifrån."


(Kopierat från adlibris.se)

---------


Det här är en så kallad "repotagebok". Den är skriven av en journalist och handlar om en mordspanares arbete. Bland annat om det välkända mordet på tioåriga Helén Nilsson i Skåne under slutet av åttiotalet. Boken kändes nästan som en kriminalroman, och var spännande och intressant. //Bim.

---------   

Betyg:  3 av 5.  

---------

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0