Måste bara kommentera det här också...(Bild lånad från Expressen)

När jag läste DEN HÄR DEBATT-ARTIKELN av Alia Khalifa, så blev jag faktiskt lite upprörd...

Men när jag läste DET HÄR DEBATT-SVARET av Sara Azmeh Rasmussen så blev jag lugn och glad... Och jag tyckte att det var mycket bra skrivet.

Jag tycker som Sara Azmeh Rasmussen. Vad tycker ni?
Kommentarer
Postat av: Mimmi

Man får förstå att det är en ung tjej som vill vara sig själv som hon kallar det. Naturligtvis tycker jag att hon kan få gå utbildningen och sedan om någon vill anställa henne med hennes inställning och klädsel så är det ok. Men jag tror att hon har oerhört svårt att få ett jobb med människor, barn där kommunikation och direkt kontakt är viktigt.Sedan så bör även sk västerländska kvinnor respekteras i islamska länder med vår klädstil och vi försöker anpassa oss. Vi går inte i i religösa byggnader med linne och shorts! Och jag tror t o m när Anna Lind besökt något land hade någon slags huvudbonad dock inte burka eller liknande som föreskrevs kvinnor i det landet.Så igentligen så förstår jag inte varför Alia flyttar till ett land där denna klädsel är sed och där gör sin utbildning i stället för att provocera här i Sverige och stanna här.

2009-09-25 @ 15:29:21
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Mimmi: Tack för din kommentar, din åsikt, och dina synpunkter. Alltid intressant att höra vad folk tycker.

2009-09-25 @ 16:03:47
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Mimmi

Vad tycker du själv igentligen? Du hänvisar bara till en artikel intressantare med åsikter som skrivs direkt.

2009-09-25 @ 17:16:28
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Mimmi: Jag tycker ungefär som i artikeln av Sara Azmeh Rasmussen. Det trodde jag framgick?

2009-09-25 @ 17:21:32
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Josefin

Jag håller också med Sara Azmeh Rasmussen.Tycker inte att en lärare med bara ögonen synliga är särskilt trovärdig som person. Menar absolut inget rasistiskt, men nog får man väl ändå rätta sig efter jobbets regler. Som tex lågstadielärare passar det inte särskilt bra att komma i kortkort kjol och en tröja som visar mer än den döljer, en kvinna som skulle komma så till jobbet för att undervisa en lågstadieklass skulle säkerligen bli kallad till samtal direkt om hennes opassande kläder. Då är det bara att finna sig i det eller söka ett nytt jobb. Inga konstiga krav egentligen.Sedan kan man fundera på vad man är för förebild för elever om man täcker hela kroppen förutom ögonen. Tolkar eleverna det som att kroppen är någonting fult och skamligt? Barn/ungdomar idag har redan dålig självkänsla och behöver all peppning inför framtiden att de är bra precis som de är. Kan man visa någon annan att de är bra som de är om man inte ens kan visa sig själv? Jag tror faktiskt inte det. Även om många kvinnor med burka inte tycker att de är förtryckta och anser att de har kläderna för deras egen skulle så håller jag inte med. Frågar de sig själva aldrig varför männen inte har heltäckande kläder? Det är väl verkligen att förtrycka en kvinna att låta henne växa upp i tron att det är för hennes egen skull hon har en heltäckande klädsel. Vet att många inte håller med och tycker att det är enligt deras religion att det är så. Men nog är det lustigt att det är just kvinnorna och inte männen som måste dölja sig?

2009-09-25 @ 23:16:28
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Josefin: Tack så jättemycket för din långa kommentar! Och jag tycker faktiskt precis som du! Du har formulerat mina tankar och tyckanden! :-)

2009-09-25 @ 23:22:16
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Josefin

Det låter bra :-) Jag svamlade kanske lite när jag skrev det men du förstod vad jag menade. Var lite orolig att du skulle tycka att jag lät rasistisk men skönt att du inte uppfattade det som så. Det känns ofta väldigt känsligt när man pratar om andra religioner.

2009-09-25 @ 23:35:45
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Josefin: Jag håller med dig där också. Jag kan också lätt uppfattas som rasistisk. Och det är fruktansvärt känsligt att prata om dessa saker. Tyvärr...

2009-09-25 @ 23:40:11
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Josefin

Jag håller absolut med dig om att det är tyvärr. Man vågar knappt säga saker ibland eftersom man inte vill bli klassad som rasist. Verkligen tråkigt att det ska vara så.

2009-09-25 @ 23:46:56
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Josefin: Om någon tycker att jag är lite rasistisk, så brukar jag säga, att det kan jag väl inte vara!? Jag är ju gift med en svartskalle! ;-D Och mina barn är ju halvytisar! ;-)

2009-09-25 @ 23:57:59
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Josefin

Hahaha ja det är bra svarat till de som säger så. Vad brukar du få för svar då? Eller blir de tysta? :-)

2009-09-26 @ 00:18:46
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Josefin: Dom blir nog oftast tysta. Och så tycker dom väl att jag är lite konstig kanske!? ;-)

2009-09-26 @ 11:33:51
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Jimmy KulleN Kullin

Jag håller absolut med Sara Azmeh Rasmussen utan det minsta tvekan.

2009-09-26 @ 13:39:21
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> "KulleN": Du och jag brukar ju tycka rätt så lika! ;-)

2009-09-26 @ 13:42:50
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Marianne

Jag håller också med er. Jag tycker att det är lite läskigt att se dessa kvinnor. Har hon tänkt att hon ska jobba på en förskola med bara muslimska barn? Jag skulle inte lämna mina barn hos henne i alla fall. Varför anses vi rasistiska så fort vi yttrar oss om sånt här. Är det samma sak om jag kommer till ett muslimskt land där jag tvingas täcka mitt hår? Skulle dom kallas rasister då? Om du förstår vad jag menar. Jag tycker nog att man ska ta seden dit man kommer och att det gäller alla.

2009-09-27 @ 20:49:58
URL: http://marianneekwall.blogg.se/
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Marianne: Precis så är det. Här kallas vi rasister så fort vi säger någonting om utlänningar, nysvenskar, muslimer, eller några andra minoriteter. Så är det nog inte i andra länder...

2009-09-27 @ 21:17:39
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Izabella

Jag tycker definitivt inte att man bör ta seden dit man kommer jämt även om det förenklar livet mycket. Att inte skapa problem för andra och sköta sig själv räcker bra och väl. Varför ska man tvunget bli som alla andra i landet när man har en kultur som man gillar och vill ha kvar men ändå leva ett gott liv som en god människa? Åsikterna som florerar här innebär att ni inte låter FOLK vara som de önskar eller hur? Det är IGNORANT om inte annat. Varför inte låta människor göra som de vill SÅ LÄNGE DE MÅR BRA UTAV DET OCH INTE SKADAR NGN ANNAN? Ni vill ju att alla ska göra som ni, för det är "bäst"? Har ni ingen förståelse för andra kulturer och seder? Jag förstår vad ni menar med att kvinnan ses som förtryckt pga. männen ej behöver dölja sig, helt rätt. De borde vara lika. Men om nu en kvinna väljer, oavsett anledningen, att ha slöja/burka etc. så är det hennes val och hon ska inte behöva bli diskriminerad för det. Sverige är ett underbart land som är fritt och demokratiskt.

Det borde vara likadant i muslimska länder när folk från väst kommer, att de också ska vara öppna mot det västerländska kulturen och seder. Men ni blir inte bättre människor av att göra likadant som individer i muslimska länder (inte alla)och "förbjuda" burka t.ex. Då är ni lika fördömande. Det bör inte alls vara ett problem att studera med burka, som sagt det är upp till individen. Det är hennes problem om hon får jobb eller ej sedan, hennes problem om interaktionen mellan människor försämras.Sen måste jag kommentera Johanna: att täcka sig helt, är fel? Att täcka sig för lite, är fel? Varför ska det vara så egentligen? Jo för att kvinnokroppen tyvärr har tilldelats en ställning som sexsymbol, här kommer vi in på genusprocesser. Komplext ämne men hur som helst, det ultimata skulle vara om kvinnokroppen kunde vara neutral så att alla skulle kunna klä sig som de VILL. Summan av kardemumman är att jag tycker det är hemskt att ni tycker som ni gör. Acceptera människor för det de vill vara/är oavsett etnicitet, kultur, land, hudfärg, religion etc. Vad är ni så rädda för? Vad är det som är så läskigt? FÖRDOMAR SKAPAS NÄR VI ÄR RÄDDA FÖR NGT. Tack för mig. Ps Bim, man kan fortfarande ha rasistiska åsikter trots att man är gift med en fd. jugoslav) Du kan ha åsikter gentemot en annan religion, en annan etnicitet än din egen etc. Som invandrare kan du till och med vara rasist, det hoppas jag du förstår? Det handlar om att inte gilla ngt som är olikt ens egen kultur, eller rättare sagt ha fördomat gentemot ngt som man inte har kunskap om.

2009-09-28 @ 22:03:45
Postat av: Agneta

Jag tycker ABSOLUT att man ska ta seden dit man kommer!!! Tycker att man skall förbjuda niqab i Sverige. Har man en sådan inställning så kanske man skall söka sitt till de länder som har den samma.

Jag börjar bli förbannat trött på alla dessa artiklar, min rätt hit och dit. Nu var hon ju barn när hon flyttade hit, men alla vuxna som flyttat hit och envisas med niqab, varför väljer de att komma till ett land som har HELT annorlunda värderingar samt seder??Hade jag varit tvungen att fly, inte hade jag åkt till ett land där man som kvinna inte ens får bära kortbyxor, åker jag dit som turist, då respekterar jag deras kultur genom att inte klä mig i kort när jag besöker deras helgedomar. Så långt allt bra, men inte sjutton hade jag flytt dit.Blir så jäkla arg att man sen blir kallad rasist för att man tycker som man tycker, säger man det då vet man inte vad rasism är, det här handlar om kulturkrock!jaja, nu har jag babblat färdigt...P:S, har följt din blogg länge, gillar den skarpt! Kram/ Agneta

2009-09-30 @ 02:36:26
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Izabella: Tack för din långa kommentar, och för dina åsikter, även om dom är tvärtemot mina.

Och det jag skrev om rasist kontra gift med utlänning, var menat lite skämtsamt och ironiskt.

2009-09-30 @ 19:35:50
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Agneta: Tack också du för din långa och utförliga kommentar. Jag tycker nog nästan precis som du gör.

Kul att du har följt min blogg länge, och att du gillar den. Kram!

2009-09-30 @ 19:37:03
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Izabella

Agneta: varför MÅSTE man ta seden dit man kommer om man inte gör någon annan illa? Och sen ditt snack om att man inte ska fly till ett land med andra värdeingar? Nästan så att jag undrar om du har ngn kunskap om detta? Man väljer inte vilket land man ska fly till, man har få val. Ofta är det länder i väst som erbjuder asyl, då man har bättre ekonomi i statskassan jä'mför med u-länder. Och då blir det en krock i och med att folk från öst söker sig till väst. Det är ju inte ofta någon från väst behöver fly eller hur? Därför kan du inte kaLLA DET ETT VAL. Tror du de vill fly? Att det är önskvärt och lämna allt och fly till ett helt nytt land med ny kultur etc? Och då MÅSTE DEM TA SEDEN DIT DE KOMMER och klä sig som oss i Sverige? Bara för att du inte ska bli upprörd? Tycker du det är rätt? Jag arbetar med migrationsfrågor och vet ofta hur det ligger till. Flyktingskap handlar inte om att "ut och resa och landa på ett trevligt ställe med liknande värdeingar som mina". Som du verkar tro. Ofta handlar det om att man är flyendes flera månader och söker asyl i många länder innan man får "napp" så att säga. Och därför undrar jag varför inte låta människor vara som de vill vara? Varför stör du dig på andra som inte ser ut som dig? TAck BIM för denna diskussion men frågan ställs även till dig? Varför måste man assimileras? (jag personligen tror starkt på integration språkmässigt och kulturmässigt men inte för det ska man ge upp sin EGEN kultur och religion, utan ha kunskap om både religion och kultur i det "nya" landet men behålla det man vill från det "gamla". Detta är BALANS!

2009-09-30 @ 23:29:26
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Izabella: Om du får tycka vad du vill, så får väl jag tycka vad jag vill. Och jag tycker att man ska anpassa sig till det landet man flyttar.

2009-10-01 @ 14:40:49
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Agneta

--->Izabella:

Du har helt rätt i den här meningen:

Det är ju inte ofta någon från väst behöver fly eller hur?MEN, hur länge till??

Fortsätter det här med samma fart som hittills så kommer jag fly från Sverige, för att Islam har växt sig starkt i Sverige medan många naiva svenskar har blundat och vägrat se det komma. Och jag kan garantera att jag INTE kommer fly till ett land med islams värderingar.Tankvärt är varför media lagt locket på angående den 19-åriga Benouda, dotter till Helena Benoudas, som är ordförande för sveriges muslimska råd, alltså ordförande för tusentals muslimer i sverige. Hon är tagen för andra gången för terrorism, men släpptes efter stora påtryckningar från UD.

Ghezali fick ett helt regeringsplan för sig själv förra gången, det kostar det.

Allt det där kostar, skattepengar, alltså mina pengar. Det där var bara ett exempel, finns så många fler.Så jo, nog tycker jag att det är stötande att se folk med slöja, en religion som står för sånt som jag verkligen inte står för. En religion där det finns massvis med fanatiker, terrorism med mera..Så, som svar på din fråga, ja, jag tycker att man ska ta seden dit man kommer för att inte jag ska bli upprörd, likaväl som man inte får gå omkring med ss-märken. Det handlar om att visa hänsyn.Självkart ska man få ha sin tro kvar, jag menar inget annat, men man får anpassa den till det land där du lever i. Som du själv skriver, balans.Ingen ide att skriva mer om det här ämnet, alla får tycka som de vill, och jag respekterar din åsikt, delar den dock inte.Ha det gott!

Agneta2009-10-01 @ 16:57:45
Postat av: Agneta

-->IzabellaFaktum är att koranen inte ensamt styr muslimernas liv, egentligen är det Hadith som styr starkast. Om du är insatt så vet du att det är traditioner som skrevs ner på 800-talet e.kr, där finns att läsa de mest vidriga och intoleranta saker om icke-muslimer, och – om kvinnor, fulla av avsky för icke-muslimer, fullt av brinnande hat.Haditherna kan inte avfärdas, för hela världens sunniter är Haditherna absolut sanning,Hur är det att vara religiös minoritet i den islamiska världen, kristna jagas och mördas, judar etniskt rensats ut, buddhister och hinduer halshuggs utan omsvep, osv.

Varför ska muslimerna få åtnjuta separat och gynnad status här?Du vet väl att muslimer i europa/Sverige har en egen agenda, Dawah?

Där i förespråkar Imamer för muslimer:

– Att på icke-arabiska språk tala om islams fredliga sida, men på arabiska tala om den andra sidan av islam: hat, krig, misogyni....Så, nej igen, tillåt inte slöja, varför ska jag tolerera att se folk med slöja bär sånt som visar vad de tycker om oss?

Jag tolererar ju inte nasistmärken, det där är precis samma sak.Tack för mig/Agneta2009-10-01 @ 17:19:31
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Agneta: Tack så mycket för din långa och utförliga kommentar.

2009-10-01 @ 20:32:46
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Agneta: Och även för din andra kommentar.

2009-10-01 @ 20:33:18
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Zahra

Jag tycker att bådas artiklar är för sorgliga. Provokation i all högsta grad. SJälv bär jag slöja och anser att ansiktet är viktigt för att kunna bemöta människor bra. Vad folk gör utanför arbetet är deras sak. Men vid arbete med barn och andra människor där närkontakten är viktigt så finns det nog inga utvägar såvida man inte tar av sig Niqab eller burka på förskolan. Sen tycker jag man borde vara kunnig innan man sätter sig och skriver artiklar. Att bära niqab och slöja och etc handlar inte om andra människor. SÅ LÄGG AV ATT TA DET PERSONLIGT! LIKA LITE HANDLAR PUNKSTILEN OM ATT PROVOCERA "de vanliga" människorna. Man ska få vara sig själv. Sen får man försöka lösa det.Jag bär slöja och jag tycker inte ALias argument räcker. SJälv jobbar jag i förskola och jag förstår hur mycket det krävs att vara nära ettåringar och två åringar. Dessutom agerar man förebild mer eller mindre.Rekton som förbjöd Alia verkar också helt blåst. Hans argument räckte heller inte.Tack Tack!

2009-10-07 @ 12:30:59
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Zahra: Tack för din långa och utförliga kommentar! Roligt att så många har tyckt till och kommenterat! :-)

2009-10-07 @ 21:37:57
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Sunt förnuft

Om hon vill ha Burqa för att det får henne att känna sig som sig själv, så får hon lämna vårt land och resa hem till sitt eget alternativt andra muslimska länder. Det hade jag gjort om jag befann mig i en Islamsk stat men ville bära västerländska kläder.Är det ingen politiker som förstår det gamla talesättet "Ta seden dit man kommer" ? Om vi alla hade följ detta hade denna diskussion inte behövts eftersom personer som inte vill "ta seden dit man kommer" inte hade fått bo här.

2009-10-09 @ 07:37:02
Postat av: Realist

@IzabellaMed andra ord så menar du att - vi skall respektera dom, medans dom inte behöver respektera oss överhuvudtaget, dvs "ta seden dit man kommer".Du snackar en massa rappakalja mumbojumbo.Men du har rätt i detta: "Flyktingskap handlar inte om att "ut och resa och landa på ett trevligt ställe med liknande värdeingar som mina". Men det är ju det dom gör, alltså är dom inga flyktingar. Dom väljer att komma hit pga av välfärden, utnyttjar vårt välfärdssytem (som snart är i botten pga det) och reser gärna och ofta regelbundet till sina hemländer - på semester!De verkliga flyktingarna som genom något mirakel kommer hit,(eftersom dom oftast saknar medel att fly överhuvudtaget)dom ser det som helt naturligt att "ta seden dit man kommer" och det hade jag också själv gjort.Sen är det ju såhär med Islam att man inte alls får välja själv när det kommer till kärnan. Islam bygger på underkastelse, dvs att man bl.a inte får ifrågasätta Islam. http://abcnews.go.com/International/story?id=3607887&page=1På tal om rasism.... sen när blev religion en ras? I verkligheten är det bara så att skällsord som detta används när argumenten tryter.

Jag är inte rasist. Jag är realist.http://www.youtube.com/watch?v=_kKkY5EpVpY

2009-10-09 @ 08:46:31
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Sunt förnuft: Tack för din långa och utförliga kommentar! Roligt att så många har tyckt till och kommenterat! :-)

2009-10-09 @ 18:44:00
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Realist: Tack för din långa och utförliga kommentar! Roligt att så många har tyckt till och kommenterat! :-)

2009-10-09 @ 18:45:49
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0