"Drömfabriken" av Maria Hamberg - 2010 - Bok---------    

Recension av boken: "Drömfabriken" av Maria Hamberg (2010) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

---------


"I Drömfabriken är verkstadens betonggolv spelplatsen, men dramat utspelar sig också långt därifrån, i drömmarna hos de sex huvudpersonerna. Lastbilarna åker förbi på det löpande bandet i en aldrig sinande ström. Det regnar, snöar och blir vår igen. Inte förrän efteråt märks förändringarna. När de redan inträffat.


Gunnar har arbetat inne på fabriken så länge att han redan har guldklocka och bonusdagar. Sin stora hemlighet, den låter han ingen få veta. Den ligger djupt förborgad inom honom.

Anna-Greta gifte sig med Ture som lärde upp henne på fabriken. När det otäcka hände, för längesedan, då var hon redan gravid. Nu, ytterligare en dotter och massor av år senare, har hon drabbats av värk. Och Ture är arbetslös.

Svenne skulle bli musiker. Rockmusiker. Men bandets karriär kom av sig. Han sitter på nätterna och spelar dataspel. Och så söker han jobb. För han tänker inte vara kvar en dag mer än han behöver på det här jävla skitstället.

Gunilla reser. Hon har varit i alla världsdelar, utom Australien. Men dit reser hon nog snart. Charlie som hon träffade i somras i Thailand bor i Sidney och han vill att hon ska komma. Snart, snart, helst genast.

Maria Hambergs nya roman Drömfabriken är lika mycket en befriande uppriktig skildring av villkor, solidaritet och makt på jobbet som en berättelse om vardagens bottnar och hur många drömmar en fabrik kan rymma."

 

(Kopierat från adlibris.com)


---------

Det här var en lite annorlunda bok, mot vad jag brukar läsa. Den utspelar sig på verkstadsgolvet på en bilfabrik under några år. Och handlar om en antal personers liv och drömmar.

Boken var välskriven, intressant, kändes verklig, och var engagerande och gripande.

Och jag kan helt klart rekommendera den.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  3,5 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


---------  Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0