"Fosterland" av Dilsa Demirbag-Sten - 2010 - Bok---------    

Recension av boken: "Fosterland" av Dilsa Demirbag-Sten (2010) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Romaner / Memoarer/Biografier/Dokumentärer.)

---------


"En sexårig flicka och hennes familj lämnar nomadstammen i turkiska Kurdistan för 70-talets svenska folkhem och en ljusare framtid. För barnen går det bra, de ser ingen konflikt mellan det gamla och det nya. Men föräldrarna har det inte lika enkelt. De hade offrat allt för att ge sina barn en bättre framtid men känner i stället att de förlorar dem. Mamman försöker förgäves ta kontroll över barnen och pappans aggressivitet tar sig alltmer våldsamma uttryck. Till slut är skilsmässan ett faktum.

En fristående fortsättning på den hyllade debuten Stamtavlor. Det här är sagan om en flicka som gör motstånd mot det som anses självklart, om syskonkärlek och om en mamma som mot sin vilja tvingas bryta med allt det gamla.
"


(Kopierat från adlibris.com)

 

---------

Tvyvärr så har jag inte läst Dilsa Demirbag-Stens debutbok "Stamtavlor", som den här boken är en fristående fortsättning på. Men jag ska absolut göra det, fast det nu blir i "fel" ordning.

För den här boken, "Fosterland", tyckte jag var mycket, mycket bra. Väldigt bra skriven var den. Och den kändes nästan lite som en roman, trots att det är en dokumentär bok.

Tycker att den skildrar Dilsas liv väldigt bra. Och man kan verkligen känna in sig i hennes kluvenhet mellan att vara en kurd från Turkiet till att bli en svensk.

Boken handlar om Dilsas liv, från att hon kom till Sverige som sexåring 1976, och fram till att hon är i tjugoårsåldern.

Jag kan verkligen rekommendera boken till alla. Den var lättläst och fängslande.

(Och som en parentes måste jag ju bara säga att det är ju otroligt roligt att alla tre systrarna Demirbag har lyckats inom sina skilda områden. En som författare/journalist (Dilsa), en som sångerska (Dilba), och en som dansare (Dee). ;-D)

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  4 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Albert Bonniers Förlag.

Här har jag skrivit om boken tidigare.


---------   Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0