"En tyst minut" (Schweigeminute) av Siegfried Lenz - 2008 - Bok---------    

Recension av boken: "En tyst minut" av Siegfried Lenz (2008) (Genre: Tysk Skönlitteratur / Roman.)

---------


"I En tyst minut får vi möta Christian och Stella en varm sommar på en badort vid kusten. Christian arbetar för sin far i hamnen och stöter av en slump ihop med sin lärarinna. De dansar på strandfesten i Hirtshafen, gör utflykter till Fågelön och läser William Faulkner under tallarna nere vid stranden. I En tyst minut är det Christian som berättar om deras sommar tillsammans. Den sommar som skulle bli Stellas sista.

En tyst minut handlar om Christians och Stellas ömsesidiga kärlek som skildras av Siegfried Lenz lika träffsäkert och ömsint som alltid med det enkla och eleganta språk som har blivit hans kännetecken.

En tyst minut kom ut 2008 i Tyskland och har fått mycket lovord och beröm. Boken har redan översatts till närmare 25 språk och när boken kom ut i England skrev The Independent: "Lenz's beautiful miniature also stands alone as a masterclass in the grammar of farewell".

Siegfried Lenz föddes 1926 i Ostpreussen. Efter studenten 1943 blev han som nästan alla i sin generation soldat. I slutet av kriget deserterade han och hamnade i engelsk krigsfångenskap där han jobbade som tolk. Efter kriget studerade han i Hamburg och arbetade sedan som journalist.

Lenz debuterade 1951 och har utöver ett femtontal romaner och nästan lika många novellsamlingar även skrivit dramatik, essäer och en barnbok.

I Sverige är Siegfried Lenz kanske allra mest känd för sina episka romaner som
Tysktimmen och Förhistorien i fin översättning av Brita Edfelt."


(Kopierat från adlibris.com)

 

---------

Den här boken var en lite ovanlig bok för mig att läsa. Först så är det en tysk bok, sen så är det en kärlekshistoria, och sen så var den bara etthundra sidor lång.

Men det är också roligt att läsa något annorlunda ibland. Och det var ju verkligen det här. Jag hade förmodligen aldrig läst den här boken, om jag inte hade fått den som ett recensionsexemplar.

Just därför var det ju jätteroligt att jag tyckte att den var så bra! Den var mycket välskriven, och skildrade kärlekshistorien, mellan en gymnasieelev och hans lärarinna på femtiotalet, mycket bra. Så jag kan varmt rekommendera boken.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)


---------   

Betyg:  4 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Thorén & Lindskog.

Här har jag skrivit om boken tidigare.


---------  Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0