"Den föraktade falukorven - Om ketchupkrig och fredagsmys" av Karin Ahlborg - 2010 - Bok---------    

Recension av boken: "Den föraktade falukorven - Om ketchupkrig och fredagsmys" av Karin Ahlborg (2010) (Genre: Fakta)

---------


"»När slutade det handla om mat och började istället handla om näringsämnen? Vem blir glad och belåten av att äta proteiner, fett och kolhydrater, fibrer, omega3 och E-vitamin, när man borde äta kalvstek med små stekta kulpotatisar, gräddsås, pressgurka och gelé? Det har blivit dags att vrida klockan rätt och visa att det faktiskt är helt okej att äta pizza och att det inte finns någon anledning att bannlysa ketchupen.

Jag ser mig själv som en gerillakrigare som strider mot snobbar som tycker att det är var och ens plikt att rulla sina egna köttbullar, gjorda på hängmörad färs från gårdsbutiken Långtbortistan. Mot sektlika dietanhängare och en livsmedelsindustri som är skamlös i sina försök att lura oss och rida på den ångestvåg som plågar oss.

Men jag nöjer mig med att säga: Låt oss starta ett ketchupkrig!«

Karin Ahlborg avslöjar myter, marknadsföringsbluffar, meningslösa kostråd och snobberier om mat. Hon hittar fiskpinnen som reste mer än ett varv runt jorden, hon proväter kattmat eftersom den har färre tillsatser än vår egen mat och avslöjar fusket med ursprungsmärkning.

I Sluta peta i maten berättar Karin Ahlborg sanningen om hur det verkligen ligger till så att folk själva kan bestämma hur de vill göra. Hon menar att det behövs en mer avslappnad inställning till vardagsmaten. Det är helt okej att ge barn korv, köttbullar och andra favoriträtter, även ur näringssynpunkt.
"

 

(Kopierat från adlibris.com)


---------

Jag läste "Den hemlige kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson för knappt två år sen, och tyckte den var mycket intressant och bra. Här är en länk till min recension på den.

Den här boken var också mycket bra och intressant. Tror att många skulle behöva läsa boken, speciellt stressade barnfamiljer som har dåligt samvete över maten dom äter.

Rekommenderar den till alla som är det allra lilla minsta intresserade av vår mat. Och dessutom så skriver Karin Ahlborg på ett väldigt roligt sätt, så den är aldrig det minsta tråkig att läsa, trots att det är en faktabok.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  4 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


---------  Kommentarer
Postat av: Josefin

Den boken låter intressant. Man blir lite fundersam över allt som står i tidningarna, ibland känns det verkligen som att vi ska ha dåligt samvete för vad vi äter. Själv tror jag på en varierad kost, i vettiga mängder. Ibland är det hysteri om potatis, ibland är det annat som är bannlyst. Lite lustigt med tex potatis att det ska vara så onyttigt. Min mormor (och många i hennes ålder) har ätit potatis i hela deras liv (så gott som varje dag), utan att vara överviktiga eller må dåligt.Var det någon speciellt i boken som du reagerade över? Nåt som anses "farligt" att äta men att det inte stämmer?Kram

2010-05-11 @ 22:14:56
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Josefin: Den här boken är faktiskt lite "tvärt om" emot det man har läst på senare tiden. Den här resonerar lite som du (och jag) ungefär. Att typ ät allt men lagom! ;-)

2010-05-12 @ 14:56:05
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Josefin

Det låter ju bra. Är så less på alla pikpinnar överallt, det är lite lustigt att tex Expressen skriver en sak ena vecka och en helt annan veckan efter. Ska läsa den här boken framöver.Kram

2010-05-12 @ 21:12:31
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Josefin: Skriv gärna och berätta sen vad du tyckte! :-)

2010-05-12 @ 22:37:44
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0