"Gargoylen" (The Gargoyle) av Andrew Davidson - 2010 (2008) - Bok---------    

Recension av boken: "Gargoylen" (The Gargoyle) av Andrew Davison - 2010 (2008) (Genre: Kanadensisk Skönlitteratur / Roman)

---------


"Denna "omöjliga" kärlekshistoria har rönt stora framgångar runt om i världen. På en rehabklinik möter en svårt brännskadad man en kvinna som påstår att de varit älskande för länge sedan. Så börjar hon berätta om deras kärlek och en ny historia tar form.

Den vackra och namnlösa berättaren i Gargoylen kör längs en mörk landsväg när han tycker sig se ett pilregn komma rakt emot honom. Han kör av vägen ned i en ravin och vaknar upp på en brännskadeavdelning där han får utstå alla helvetets kval och smärtor i form av den behandling han måste genomlida för att överleva. Bränd till oigenkännlighet har han förvandlats till ett monster. Det enda han vill är att bli så pass frisk att han kan begå självmord.

Så en dag kommer Marianne Engel - en tilldragande och mystisk skulptör av gargoyler, groteska statyer av fantasiväsen - till avdelningen och avslöjar att de båda varit älskande en gång i tiden. Då, i ett medeltida Tyskland, var han en svårt brännskadad legosoldat och hon en ung nunna som skötte om hans brännsår och fick honom att tillfriskna i det berömda klostret Engelthal. Allt eftersom hon berättar på sitt sheherazadiska vis och väver samman berättelsen med lika fascinerande historier om odödlig kärlek i Japan, England, Italien och på Island, så märker han att livsgnistan kommer åter, och med den även förmågan att älska någon igen - Marianne.

Hon ser till att han får lämna kliniken och bo hos henne i det hus där hon också har sin ateljé. Men det som hade kunnat bli en fristad blir snart ett fängelse. Hans morfinberoende på grund av de svåra smärtorna gör att hans förflutna hinner ikapp honom. Samtidigt nås Marianne av ett besked om att hon endast har tjugoåtta gargoyler kvar att fullborda - sedan är hennes liv till ända.

Perspektiven växlar fram till den överraskande avslutningen.

Gargoylen är en stor berättelse om kärlek, mirakel och skuld av en debutant som kom från ingenstans och skapade en av de mest uppmärksammade internationella succéerna på senare tid.
"

 

(Kopierat från adlibris.com)


---------

Den här boken blev jag väldigt kluven av. Vissa delar i boken, dom som utspelar sig i nutid, är mycket, mycket bra, och värda 4,5 i betyg. Men andra delar i boken, dom som utspelar sig förr i tiden, är mindre bra tycker jag, och värda endast 2,5 i betyg. Så det samlade betyget för hela boken blir 3,5.

Boken är fängslande, samtidigt som den är lite långrandig ibland. Väldigt spännande ibland, och lite tråkig ibland. Tyckte ibland att fast jag läste och läste, så kom jag liksom ingen vart.

Men jag kände aldrig att jag inte ville läsa ut boken. För den var välskriven och spännande, och väldigt ovanlig.

Så trots allt så kan jag faktiskt rekommendera boken. Kanske mest för den var så annorlunda. Jag har nog aldrig läst någon bok som den liknar.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  3,5 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Norstedts.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


---------     Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0