"Där jag kommer från" av Per Wirtén - 2010 - Bok


---------    

Recension av boken: "Där jag kommer ifrån" av Per Wirtén (2010) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Fakta)

---------


"Jag har aldrig lämnat förorten. Förorten är den enda plats där jag känt mig hemma. Men jag har fått lära mig att min hembygd inte räknas. Jag kommer från en plats som inte finns.


Under tonåren läste jag berättelser om torp i skogsbryn, statarlängor på godsen, stenhus i staden och patriciervillor omgivna av körsbärsträd. Men aldrig om radhusen, allmänningarna eller förortstorgen dit mamma och jag åkte med buss 703 för att köpa nya jeans på Kvickly eller möjligen EPA.


Mina gator, min barndoms hemligheter, räknas fortfarande som ett ytterområde och en periferi. Vårt radhus var inte stad, inte landsbygd, bara ett sätt att bo på. Den som kommer från förorten är Ingen. Jag var en ensam pojke i ett tomt hus genomkorsad av andras röster och hemliga ljud. Jag blev människan utan identitet. Sannolikt är det en befrielse.


Hela mitt vuxna liv har jag undrat vad en förort egentligen är och varför det ser ut som det gör där jag kommer från. Det här är mitt sätt att försöka hitta svaren.

 

På sin vandring från Heron city till Årsta skildrar Per Wirtén förorternas historia och hur de har kommit att förändra staden för alltid. En idérik, trotsig och ofta överraskande bild av den föraktade förorten, där så många av oss trots allt ju bor."


(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

--------  

Jag hade nog läst lite slarvigt när jag beställde den här recensionsboken... För jag trodde att det var en biografi... Men det var ju mer som en ren faktabok...

Så jag kanske inte är rättvis i min bedömning av den här boken. För jag var nog egentligen inte så intresserad av att läsa så mycket fakta om förorter.

Dom delarna som handlade om förorterna i Stockholm intresserade mig rätt så mycket. Men dom delarna som handlade om förorter i andra städer och länder tyckte jag inte var speciellt intressanta.

Men jag tyckte ändå boken var rätt så intressant att läsa, och den var välskriven och lättläst.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  3 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


--------- Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0