"Att springa" av Maria Sveland - 2010 - Bok

---------    

Recension av boken: "Att springa" av Maria Sveland (2010) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

---------


"År 2007 gjorde Maria Sveland succédebut med den uppmärksammade romanen Bitterfittan. En bok som gav upphov till ett nytt begrepp, och har kallats både en modern klassiker och generationsroman.

Nu återkommer hon med en stark roman om utsatthet och styrkan i vänskapen, både den förväntade och den oväntade.

Att springa är berättelsen om tolvåriga Emma och Julia. De befinner sig i en brytningstid; precis på steget in i vuxenvärlden. Julia lever i en traditionell kärnfamilj med mamma, pappa och lillebror. Emma med sin ensamstående mamma, den bohemiska och rödvinspimplande Annika. Julia är tyst och blyg, Emma högljudd och ständigt pladdrande. Ändå blir de bästa vänner.

De sista dagarna på sommarlovet, då staden dignar under en värmebölja, dyker det plötsligt upp en man på stigen i skogen där Emma och Julia har sitt tillhåll. En man med rabarbersvaj som både lockar och skrämmer. Hans uppdykande blir startskottet för en rad händelser som för alltid förändrar dem.

Maria Sveland tecknar svårigheterna att närma sig det ofattbara med drastisk humor, ömhet och svärta. Skildringen av Emma och Julia och deras vänskap har en magiskt ton som bildar klangbotten mot den dramatiska berättelsen om mötet med vuxenvärlden, där bilden av oförlåtliga övergrepp och samhällets oförmåga att skydda flickor och kvinnor träder fram.
"

(Kopierat från norstedts.se)

--------  

För ungefär ett och ett halvt år sedan så läste jag Maria Svelands debutroman "Bitterfittan". Då hade jag tänkt att läsa den i cirka två år, men det hade aldrig blivit av. När jag sen då äntligen läste den, så tyckte jag att den var mycket, mycket bra. (Här är min recension på "Bitterfittan".)

Nu har Maria Sveland kommit ut med sin andra roman, som heter "Att springa". Och den var helt fantastiskt bra. Jag är så tagen av den, så jag vet inte riktigt vad jag ska skriva...

Precis som det står ovanför så handlar den mycket om barns utsatthet. Och om att barn inte tas på allvar. Om vuxna som sviker. Om övergrepp både inom och utanför familjer. Om att många väljer att inte se och förstå. Om vänskap. Och om mycket annat.

Jag blev väldigt tagen och gripen av boken. Jag blev arg när jag läste den. Och jag blev ledsen och grät när jag läste den. Men det är ändå inte bara en dyster och sorgsen bok. Utan den är också ömsint och till och med rolig bitvis.

Jag tycker verkligen att alla borde läsa den här boken. Även om den ibland är jobbig att läsa, trots att den på ett annat plan är lättläst.

Slutsats: En helt fantastiskt bra bok av Maria Sveland! Igen!

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  5 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Norstedts.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


---------  Kommentarer
Postat av: Ahnna

5 av 5 bra.. tyckte inte om bitterfittan, den var lite för dyster i min smak.Men ge denna bok en chans. Rudbergs nya var ju kanon. /Ahnna

2010-09-15 @ 09:37:49
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Ahnna: Ja, läs den här! Mycket bra! :-) Och Rudbergs nya var verkligen kanon! :-D

2010-09-15 @ 20:26:44
URL: http://bim.blogg.se/
Postat av: Micke

Hej, jag undrar om du vet när följande författare släpper en ny bok:Karin Fossum

Carin Cerdghardsen

Unni Lindell

Camilla Läckberg:) MVH : Mps, tack för en mycket bra blogg

2010-09-17 @ 19:39:10
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Micke: Hej! Tack för berömmet om min blogg! Det glädjer mig!Tyvärr så vet jag inte när någon av dessa författare släpper någon ny bok. Googla fram vilket förlag dom tillhör, och gå sen in och läs på förlagens hemsidor, så kanske du hittar någon information.

2010-09-18 @ 12:25:39
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0