"När inget annat hjälper" av Martin Svensson - 2010 - Bok


---------    

Recension av boken: "När inget annat hjälper" av Martin Svensson (2010) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Ungdomsbok)

---------


"Tre unga liv. Tre röster som bara vill göra sig hörda.

Och hon kände att hon ville skrika, skrika ut sin enda tydliga önskan där över torget - om att hennes liv, åtminstone för ett ögonblick, skulle tillhöra henne.

Varberg, sju mil söder om Göteborg, idag. Gaziantep, en stad i Turkiet, idag.

Leo vill bli rockstjärna. Han vill lyckas med musiken och han vill framför allt så långt bort från Varberg som bara möjligt. Men det är inget man säger högt, inte i skolan där han går. Med sina lackbyxor och sitt långa hår verkar han göra allt för att sticka ut, för att vara annorlunda, och det är inte något som gillas i den lilla staden. Trots detta är det som om ingen riktigt ser honom. Tills han träffar Dilek.

Dilek har en syster som försökt begå självmord. Hon vet inte varför - Dilek får sällan reda på något som helst som rör familjen, eller något annat heller för den delen. Hon gör mest som blir tillsagd, jobbar i videobutiken i Varberg och hjälper sina föräldrar. Men inom sig har hon drömmar stora som hus och en skatt av historier som vill ut. Och så en dag är hon bara borta. Hon ska gifta sig med sonen till pappas barndomskamrat, flytta tillbaka Stockholm, till Fittja.

Zelahatin är kung av universitetet där han går, i Gaziantep i Turkiet. Han bor med sin bästa vän och han är kär. Hans största problem är hur han ska vara med sin älskade för första gången, hur han ska skaffa sig den nödvändiga erfarenheten för att vara den man han så hett önskar vara. Dessa problem bleknar dock snart. Zelahatins pappa säger att han ska flytta till Sverige, där han ska gifta sig med en ung kvinna. Han måste lämna allt han känner och älskar bakom sig.

Småstad möter storstad, turkisk kultur möter svennebanan, ett hjärta går i tusen bitar, någon vinner en vän. Med ett starkt drivet och poetiskt enkelt språk skildrar Martin Svensson tre unga människors liv och vardag, deras önskningar och hopp. Och trots att de var för sig är helt unika, kan varje ung människa känna igen sig i deras situation och tankar. Och trots att de är till synes oberoende av varandra, vävs deras liv ihop på många - överraskande - sätt.
"

(Kopierat från wahlströms.se)

--------  

En välskriven och bra ungdomsbok. Aktuell och lättläst. Och fast jag är långt från målgruppen, så tyckte jag att boken var bra.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  3,5 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Wahlströms / Forma Books.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


--------- Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0