"Aldrig fucka upp" av Jens Lapidus - 2008 - Bok---------    

Recension av boken: "Aldrig fucka upp" av Jens Lapidus (2008) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Thriller)

---------


"Jens Lapidus debutroman Snabba cash är en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Med läsare i alla grupper. En exportsuccé som hittills sålts till 18 länder, däribland England och USA. Den ska bli film. Nu kommer uppföljaren.

Det är nya karaktärer, helt nya huvudpersoner. Men det är samma Stockholm, samma undre värld, samma bossar i toppen. Juggebossen Radovan härskar fortfarande. Och nu, i Aldrig fucka upp är det även snutarnas stad, de verkliga snutarnas verkliga stad.

Det är initierat, detaljerat och skrämmande. Grymt trovärdigt. Med skoningslöst driv skildrar Jens Lapidus de kriminellas egen logik som ingen annan tidigare gjort. Vi vill ju helst att det ska vara svartvitt, de onda mot de goda, i Aldrig fucka upp är det inte så enkelt.

Inspirerad av James Ellroy skapar Jens Lapidus en egen genre, Stockholm Noir. Det Ellroy gjorde med femtiotalets Los Angeles i böcker som Los Angeles konfidentiellt och Den stora tomheten, gör Lapidus med Stockholm idag. Och perspektivet är the bad guys. Totalt.

"Smaken av metall i käften. Passade inte in. Som när man borstat tänderna och råkar dricka juice. Fullkomlig förvirring. Fast nu - egentligen passade den in. Blandad med rädsla. Panik, dödsångest.

En skogsdunge. Mahmud: på knä på gräset. Händerna på huvudet. Som nån jävla Viet Cong-lirare i en krigsfilm. Underlaget blött. Fukten trängde igenom hans jeans. Klockan: kanske nio. Himlen var fortfarande ljus. Runt omkring honom: fem shunnar, alla modell livsfarlig. Snubbar som inte bangade. Som säkert klippte killar som Mahmud till frukost en gång i veckan. Hur gärna som helst.

Chara.

Kyla i luften mitt i sommaren. Ändå kände han lukten av svett på sin hud. Hur fan hade det här gått till? Han skulle ju leva livet. Ute från kåken - fri som en fågel. Och sen kom det här. Kunde vara game over nu. Allti-fucking-hop.

Han försökte viska trosbekännelsen trots gannen i munnen. "Ash-Hadu anla-ilaha illa-Aallah."

Snubben som höll puffran i hans käft kollade ner på honom. "Sa du nått, eller?"

Mahmud vågade inte röra huvudet. Sneglade upp. Kunde ju inte säga något med en gann i munnen."
"


(Kopierat från adlibris.com)

 

---------

Läste boken "Snabba Cash" för lite drygt två och ett halvt år sen, och tyckte väl att den var sådär... (3 av 5).

(Såg filmen "Snabba Cash" nyligen, och tyckte att den var jättebra! 4,5 av 5.)

Nu har jag läst Jens Lapidus andra bok, "Aldrig fucka upp", och tyckte väl att den var sådär... (3 av 5).

"Aldrig fucka upp" började väldigt bra. Jag tycker mycket om språket i boken, och sättet den är skriven på. Och jag tycker också mycket om karaktärerna.

Men boken blir sen sämre och sämre, och den är alldeles för långdragen. Den skulle nog ha mått bra av att ha varit mycket kortare, tycker jag.

Så att ha gått från en 4:a i betyg i början, så slutade den på en 2:a. Så det blir en 3:a i slutbetyg. ///Bim.

---------   

Betyg:  3 av 5.  

---------

Kommentarer
Postat av: Prometheus.

Om du gillar lapidus - kolla in ellroy! Råare, hårdare - och tusen gånger bättre. Tror de flesta av hans böcker finns att få tag på på svenska för billig peng - missa inte "en amerikansk myt" (american tabloid) - fantastisk!

2010-02-18 @ 01:02:15
Postat av: Britt-Marie "Bim" Kullin

---> Premetheus: Hej! Länge sen du kommenterade här! Kul att du fortfarande kikar in ibland.Jag gillade Lapidus sådär. Inte jättemycket, men helt okej.Ellroy har jag hört talas om, men inte läst något av. Men jag kanske borde kolla in hans böcker då. Ska titta om den du nämner finns i pocket.Tack för tipset! :-)

2010-02-18 @ 14:46:21
URL: http://bim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0