"Arseniktornet" (Arsenikktårnet) av Anne B. Ragde - 2010 (2001) - Bok---------    

Recension av boken: "Arseniktornet" (Arsenikktårnet) av Anne B. Ragde - 2010 (2001) (Genre: Norsk Skönlitteratur / Roman)

---------


"Den norska succéförfattaren Anne B. Ragde blev med Berlinerpopplarna ett välkänt namn på den svenska litteraturscenen. Hennes kritikerrosade debutroman är en imponerande släktkrönika i 1900-talets Danmark, som nu äntligen har översatts till svenska.


Drömmen om ett liv i lyx och flärd driver den unga Amelie från det lilla fiskeläget till mellankrigstidens dekadenta Köpenhamn. Hon får plats som varietédansös och spås en lysande framtid inom teatern. Tills man upptäcker att hon är gravid och hon tvingas avbryta sin karriär för att gifta sig med porslinsmålaren Mogens. Flera decennier senare nås dotterdottern av beskedet om Amelies död, en händelse som inte bara för generationerna närmare varandra utan även öppnar den Pandoras ask som är familjens hemligheter.


Arseniktornet
är i lika stor del en berättelse om tre generationers kvinnor, som en skildring av kärlekens förutsättningar och livets skörhet. Med samma detaljrikedom och elegans som kungligt danskt porslin målas här bilden av en dotters uppväxt i skuggan av sin moders sargade ego.
"

 

(Kopierat från adlibris.com)


---------

I augusti 2008 läste jag alla tre böckerna i Anne B. Ragdes trilogi: "Berlinerpopplarna", "Eremitkräftorna" och "Vila på gröna ängar". (Länkar till mina recensioner). Jag gav dom alla tre 4,5 i betyg, och dom var helt fantastiskt bra.

Dom tre böckerna skrev Anne B. Ragde åren 2004, 2005 och 2007. Den här boken, "Arseniktornet" skrev hon redan 2001, men den har inte varit översatt till svenska förrän nu, 2010.

"Arseniktornet" var också en mycket bra bok. Kanske inte lika bra som trilogin, men ändå mycket bra. Den utspelar sig i Danmark, och handlar om livet för tre generationer kvinnor under nittonhundratalet.

Boken var mycket fängslande, spännande, underhållande, välskriven, medryckande och bra. Så jag kan varmt rekommendera den.

(Britt-Marie "Bim" Kullin)

---------   

Betyg:  4 av 5.  

---------

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Forum.

Här har jag bloggat om boken tidigare.


---------  Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0